Bevrijdingsfestival 5 mei 2018 Nijmegen

Akua Naru

Kom de vrijheid vieren met onder meer de eigenzinnige Zuid-Afrikaan Jack Parow, de rapsensatie uit Venlo: ANBU, de blonde rapheld Joost, de afrobeat van Arp Frique & Family en dans mee op de feestelijke nummers van het mestizo collectief TenTempiés!

Het Bevrijdingsfestival wordt geopend met een optreden van zowel de jury- als de publiekswinnaar van het vierde Freedom ’s Cool Festival. Ook nu weer zal een team lopers van lopers van Team Zevenheuvelen, Cifla, ’t Haasje en het Stedelijk Gymnasium Nijmegen de vrijheidsvlam vanuit Wageningen naar Nijmegen brengen om de vlam op het Bevrijdingsfestival Nijmegen aan te steken. Veteranen van Team Sunset March zijn ook dit jaar weer met speciaal vervoer betrokken bij de begeleiding van de lopers naar het festival. Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival wordt voor de achtste keer georganiseerd door het 4&5 Mei Comité Nijmegen en poppodium Doornroosje. We vieren de vrijheid en staan stil bij de vaak persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook ons mooie Nijmegen is in de oorlog immers Het festival start om 13.30 uur en sluit om 23.00 uur. Gratis t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar is de toegang 6 euro.

www.4en5mei-nijmegen.nl & www.doornroosje.nl

De mannen Jiri11 en Mennoboomin van ANBU brachten afgelopen jaar veel muziek uit en hebben behoorlijk wat teweeggebracht in de rapscene. De mannen zijn afkomstig uit Venlo (Nevlo!) en kunnen daar al niet meer normaal over straat, daarom smeden ze plannen om heel Nederland over te nemen. Dat doen ze met het hun nieuwe album ‘Het Zonnige Zuiden’ in hun achterzak.

De blonde rapper Joost ken je misschien ook als EenhoornJoost, de naam waaronder hij lekker warrige, absurdistische filmpjes over zijn leven op YouTube gooit. Of zoals in zijn bio staat: ‘Een uitlaatklep waar de realiteit door middel van een voorliefde van beeldmaken gefinetuned kon worden naar diens eigen visie met alle imperfecties van dien.’ Met zijn in oktober 2017 verschenen Scandinavian Boy Mixtape scoorde Joost al zo’n 3,6 miljoen streams en ook zijn ep Dakloos (2016) is de twee miljoen gepasseerd.

De muziek van Arp Frique & Family is nieuw, fris en fruitig. Deze band is precies waar wij aan denken als we het hebben over het vieren van vrijheid! De muzikale invloeden van Arp Frique zijn duidelijk: boogie, afro, disco. De onmiskenbare sound van de Arp synths en de stuwende afrobeat van Fela Kuti komen altijd terug. Kom daarom gezellig een dansje doen met dit bonte gezelschap.

Het internationale collectief van TenTempiés zal met hun explosieve mix van ska, reggae en rumba het hele veld op zijn kop zetten. De muziek, bestaande uit strijdbare teksten en geïnspireerd door sociale onrechtvaardigheid wereldwijd, is ondanks de beladen thema’s reuze dansbaar en wordt feestelijk gebracht, waardoor vergelijkingen met podiumbeesten als Manu Chao, Gogol Bordello of La Pegatina al snel gemaakt worden.