Column

Nijmegen telt mee

Nijmegen is in 2018 een jaar lang de European Green Capital. Het is voor het eerst dat een Nederlandse stad deze prominente titel mag dragen. En daarmee staat Nijmegen in een rijtje met steden als Stockholm, Bristol, Kopenhagen en Essen. In Europa worden we dit jaar dus gezien als hét voorbeeld van een duurzame stad. Gaaf toch?

Nijmegen kreeg deze titel, omdat de stad goed bezig is met duurzaamheid. Zo hebben we de meest duurzame bussen van Nederland, goede fietsvoorzieningen, burgerwindmolens, een hoog afvalscheidingspercentage en vele initiatieven van burgers en bedrijven om de wereld mooier en schoner te maken.

Op het programma staan veel congressen en publieksactiviteiten. De stad ontvangt allerlei delegaties uit binnen- en buitenland. Om ervoor te zorgen dat het een groen feest wordt voor iedereen, hebben we de Green Capital Challenges opgericht. Zo wordt 2018 een aanjager voor nog meer duurzaamheid in de stad.

De Green Capital Challenges bestaan uit 12 thema’s; voor elke maand één. We voeren allerlei Challenges uit met bewoners en bedrijven. In januari staat het thema circulaire economie centraal. Zo kun je bijvoorbeeld een geheel circulair ingerichte woning bezichtigen in de Spoorbuurt (Diepenbrockstraat 22). Ga er eens kijken.

Mensen kunnen gedurende het jaar ook fantastische prijzen winnen door deel te nemen aan www.degroeneprijsvraag.nl. Met prijzen als een elektrische scooter en drie maanden gratis rijden in een elektrische BMW. Deelname aan de 1e ronde kan nog tot half februari. Doe mee!

2018 wordt een bijzonder jaar voor Nijmegen.
Jan van der Meer

Green Capital Challenges