De Vasim heeft de toekomst!

Op zondag 15 april is het weer zover: Cultuurspinnerij de Vasim houdt haar jaarlijkse open dag. En dit keer is er meer te beleven dan ooit. Want de Vasim kan eindelijk vooruitkijken nu het NYMA-terrein in samenwerking met de gemeente wordt ontwikkeld tot permanente culturele, ambachtelijke broedplaats. Nieuwsgierig naar de toekomst? Die ligt op het dak in de vorm van zonnepanelen én is te zien tijdens een exclusieve rondleiding op het aangrenzende NYMA-terrein.

Alweer zestien jaar geleden trok tentenbouwer De Markies in de Vasim, een leegstaande voormalige kunstzijdespinnerij in Nijmegen-West. Eigenaar Hans Glaudemans bevindt zich anno 2018 in goed gezelschap van ruim veertig medegebruikers. Een van hen is fotograaf Mia Denis en samen vormen zij het bestuur van stichting Cultuurspinnerij de Vasim. De twee vertellen enthousiast over de aanstaande open dag waarop ze samen met de andere Vasimmers laten zien wat ze in huis hebben. Er is die dag weer van alles te beleven: theater, muziek, circus en diverse workshops in de werkplaatsen en ateliers van de Vasim.

De Vasim_QV 2018

Nieuw is dat bezoekers dit jaar ook deel kunnen nemen aan een NYMA-expeditie. “Als introductie van het NYMA-terrein”, legt Mia uit. “Het hele gebied hier, van Hotel Nimma tot aan de Waal, is in ontwikkeling.” Daarom is ook kwartiermaker Maarten de Wolff aangeschoven. Hij leidt namens de gemeente het team dat ervoor moet zorgen dat er straks een nieuwe hotspot à la de Honig is ontstaan. Met een belangrijk verschil: het NYMA- kwartier – bestaande uit de Vasim, de aangrenzende NYMA-fabriek met de kenmerkende watertoren en de brugbogen van de Oversteek – is blijvend. Bovendien zal NYMA geen kopie van de Honig worden. In samenwerking met diverse partijen wordt een nieuwe, unieke identiteit neergezet.

Maarten: “We willen het hele terrein van begin af aan zo duurzaam mogelijk ontwikkelen. Een nieuwe tijd vraagt om schone energie.” Hans en de andere gebruikers van de Vasim geven zelf alvast het goede voorbeeld. “In het verleden konden we nooit langer dan drie jaar vooruitkijken”, vertelt Hans. “Toen we wisten dat het pand bewaard werd, kon ons initiatief tot zonnepanelen worden uitgevoerd.” Dit is vervolgens opgepakt door de gemeente. Het dak wordt nu vernieuwd en er worden vijfhonderd zonnepanelen op gelegd. Die zonnepanelen zijn een mooie aanleiding om het publiek te informeren over duurzaamheid. Tijdens de open dag in bescheiden vorm en later, na de zomer, in de vorm van een duurzaamheidsmarkt in de Vasim. Het oude industriële complex heeft de toekomst. Komt dat zien!

Open dag Cultuurspinnerij de Vasim
zondag 15 april 13.00-20.00 uur
Winselingseweg 41 Nijmegen
www.devasim.nl