De eerste expo in 2019 – Galerie Bart

De eerste expo in 2019
Tijdens de winterstop heeft Galerie Bart Nijmegen zich beraamd op nieuwe plannen voor 2019. Dit jaar gaat de galerie zich focussen op een vijftal exposities waarbij kunstenaars de mogelijkheid krijgen om te experimenteren, onderzoeken, buiten hun comfortzone te treden of andere disciplines op te zoeken. Hieromheen zullen extra activiteiten georganiseerd worden, zoals lezingen, workshops, diners, optredens en voorstellingen. Ons doel is om zo spannende belevingen te creëren en uitdagende samenwerkingen aan te gaan.

Jerry Kowalsky aan het werk in de galerie
The control room
We starten dit jaar met ‘The control room’ van Jerry Kowalsy. Deze Nederlandse kunstenaar woont en werkt in Berlijn en maakt indrukwekkende sculpturen van karton.

De expositie toont beelden van uitvergrote lichaamsdelen en gebruiksvoorwerpen opgesteld in een soort ‘wonderland’, zoals de kunstenaar het zelf zegt. Een absurde realiteit gevuld met verwrongen koppen, Pinocchioneuzen of reusachtige handen en vingers.
Over een monumentale gehalveerde kop, getiteld ‘End of a System’ vertelt hij: ‘de inspiratie voor deze sculptuur haalde ik uit foto’s van omgeduwde monumenten in tijden van oorlog of revolutie, zoals die van Saddam Hoessein of Lenin. Het beeld lijkt onderdeel van iets groters dat kapotgemaakt is. Een overblijfsel van een tijd die men wil vergeten. Het omgestoten hoofd staat voor mij als symbool voor de telkens weer herhalende cyclus van opbouw en verval binnen de maatschappij.’

Jerry Kowalsky ‘Where the beginning meets the end’ en ‘What remains is vivid’

Tijdens deze tentoonstelling start Jerry een onderzoek naar het produceren van klanken. Hoe zou het klinken als een kartonnen beeld geluiden voortbrengt? Wat geeft dat aan akoestiek? Wat is de resonantie van het karton? Jerry schakelt hierbij hulp in van zowel een instrumenten- als een speakerbouwer die beiden werkzaam zijn in de Smeltkroes (ook op het Honigcomplex). Tijdens deze werk- en onderzoeksperiode (van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 maart) is de galerie gewoon open en kun je de kunstenaar aan het werk zien.

Na het verblijf van een week, waarin de kunstenaar in AIR Besiendershuis logeert, wil Jerry zijn bevindingen met het publiek delen. Op vrijdagmiddag 8 maart, van 16 tot 18 uur vertelt hij tijdens een kunstenaarsgesprek over de totstandkoming van zijn werk en zal hij inzoomen op de resultaten van zijn onderzoek.

Al zijn beelden zijn daarna nog tot en met 7 april in de galerie te bezichtigen.

Expositie: 2 maart t/m 7 april 2019
Openingsweekend: zaterdag 2 en zondag 3 maart van 12 tot 17 uur
Live aan het werk: van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 maart van 12 tot 17 uur. Behalve op maandag
Kunstenaarsgesprek: vrijdag 8 maart van 16 tot 18 uur. Met aansluitend een borrel. Entree 5 euro, inclusief drankje en hapje
Aanmelden via: info@galeriebartnijmegen.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter