De nieuwe mens is onsterfelijk

Wetenschappers zijn hard op weg om een medicijn tegen veroudering te ontwikkelen. Vinden we ooit de sleutel naar onsterfelijkheid? Willen we wel zo lang leven? En hoe worden we gezond en gelukkig oud?

Het eerste anti-verouderingsmedicijn is dit voorjaar succesvol getest op mensen. Dankzij groeiende kennis van ziektes en ouderdom leven we steeds langer. We worden straks met gemak 130. Maar is ouderdom wel een ziekte die we moeten genezen? Niet alle wetenschappers richten zich op levensverlenging. Sommigen kijken vooral naar hoe we de jaren die we hebben, zo goed mogelijk kunnen leven. Hoe kunnenhouden we ook op latere leeftijd onze levenskwaliteit hoog?

OUDERDOM
Laat je tijdens deze eerste editie van De nieuwe mens bijpraten over de wetenschap achter veroudering en langer leven. Hoeveel begrijpen we werkelijk van veroudering? En grijp je kans om de wetenschappers te laten horen wat jij vindt: Wil je wel onsterfelijk zijn? Moeten we ouderdom als ziekte beschouwen, waar een medicijn voor gevonden moet worden? Wat zijn de belangrijkste vragen die nog niet beantwoord zijn als het gaat om gezond ouder worden?

In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, geeft zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Eerder schreef hij hierover het handboek ‘Jong blijven & oud worden’. De twee andere sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

In de pauze kun je in het ouderdomspak ervaren hoe het is om trillende handen van de Parkinson te hebben of hoe de wereld eruit ziet met staar. Daarna is het tijd voor discussie. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een filosofische blik op de drie sprekers. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Meer Debat