Hotel Modern & Arthur Sauer – De Grote Oorlog

Live-animaties op een miniatuurslagveld

Je kunt een speld horen vallen in de theaterzaal. Deze stilte is veelzeggend. Het publiek wordt op een indringende en tegelijkertijd poëtische wijze met de neus op de feiten gedrukt. De live animatievoorstelling De Grote Oorlog staat op vrijdag 22 februari in de Stadsschouwburg in Nijmegen. Tickets zijn €18,- en te koop via stadsschouwburgendevereeniging.nl

Wat oorlog met je doet als militair, is met geen pen te beschrijven. Oorlog is ook niet voor te stellen voor wie nooit aan het front heeft gelegen. En desondanks lukt het de makers van De Grote Oorlog al 17 jaar lang het publiek in de huid te laten kruipen van een oorlogssoldaat. Je wordt als toeschouwer volledig meegezogen in een levend landschap, een boerendorp dat door aanhoudende bombardementen verandert in een slagveld vol lijken. De ijzersterke verbeeldingskracht van de onzichtbare cast werkt verpletterend. Een bevroren been als kapstok, hoe morbide op papier, jij zou er in dezelfde situatie ook je tas aan hebben gehangen. Je bent gedwongen over lijken te gaan. Dat er grof geld zonder schuldgevoel wordt verdiend aan foto’s van een mensen in een zinkende reddingsboot, roept weerzin en tegelijkertijd begrip op.

Potgrond, peterselie, speelgoed, een plantenspuit en verroeste spijkers – met dat decor is Hotel Modern in staat een levensechte -op miniatuurformaat- setting neer te zetten. Ondersteund door special effects, oorlogsgeluiden live uitgevoerd door componist Arthur Sauer en hardop voorgelezen brieven geschreven vanuit de loopgraven van Ieper en omgeving. Het is opvallend dat deze brieven voor 90 procent over ditjes en datjes gaan. Kruipend over lijken maken de soldaten zich druk over een horloge die het heeft begeven en abrikozen die platgedrukt zijn geraakt.

Het initiatief voor deze veelgeprezen theaterproductie is destijds genomen door de Rotterdamse beeldend kunstenaar Herman Helle. Hij is de maker van diverse maquettes van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas. Tijdens zijn militaire dienstplicht kreeg hij een miltrailleur in zijn handen gedrukt. Hij schrok ervan dat het schieten hem een kick gaf.

De Grote Oorlog kent inmiddels een serieuze tourneetijd door Europa, China, Rusland, Egypte, de Verenigde Staten en Australië. In Nederland geldt De Grote Oorlog als de langst lopende theaterproductie. De houdbaarheidsdatum van deze voorstelling is schier oneindig. Op De Grote Oorlog raak je –bedoeld of onbedoeld- niet uitgekeken.

De voorstelling is ook onderdeel van de expeditiekaart <30. Met deze kaart maak je op drie avonden kennis Lindenberg, LUX en Stadsschouwburg. Een culturele roadtrip door Nijmegen. En dat voor een spotprijs: 3 x theater voor € 15,00 voor iedereen onder de 30 jaar. Meer informatie: stadschouwburgendevereeniging.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter