Ibrahim Mousa speelt met Sytske van der Ster: ‘Oord’

– Oord’ –

De plek in jezelf die thuis heet.

Oord’ bestaat uit twee eerder gespeelde delen en een nieuw slotdeel dat de Transit trilogie van Ibrahim Mousa compleet maakt.  Mousa werd geboren in Saoedi-Arabië, groeide op in Koeweit, verhuisde tijdens de Golfoorlog naar Jordanië en woont sinds 2002 in Nederland. Na zijn afstuderen aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten begon hij aan de toneeltrilogie Oord, waarvan Transit 1 en 2 onderdeel uitmaken. Deze stukken vertellen het verhaal van Saber:

In Transit 1 (2016) Komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader om in Hebron begraven te worden vervullen, maar krijgt van de Israëlische autoriteiten geen toestemming om de grens te passeren. Een nieuwe wet bepaalt dat de verblijfsvergunning van een Palestijn die dood terugkeert naar de bezette gebieden vervalt. Saber weigert zich daar bij neer te leggen.

Bij aanvang van Transit 2 (2017) bivakkeert Saber al weken, met zijn dode vader in een kist, bij de grens. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Zij reist naar Jordanië om haar man over te halen terug te komen naar haar en de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever dan met haar meegaan, maar eerst moet en zal zijn vader in Hebron begraven. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen.

Het laatste deel speelt 10 jaar later. Sara, de dochter van Saber en Anouk, maakte een film over haar Palestijns-Nederlandse familie, Docu getiteld: AlGhareeb (de vreemdeling). Ze stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft. Was de laatste wens van haar opa-, of meer de frustratie van haar vader de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied? De inmiddels gescheiden Saber en Anouk bereiden zich samen voor op de feestelijke première. De rode loper wacht…

Ibrahim Mousa speelt met Sytske van der Ster: Oord’
Donderdag 23 Mei en vrijdag 24 Mei // foyer open 20:00, aanvang 20:30
Tickets a 12,50 (excl servicekosten): www.vierhettheater.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter