Iconic Festival: het nieuwe ‘iconische’ tribute festival van Nijmegen

Iconic Festival

Genieten van je favoriete verzamelalbums van je favoriete muzikale helden van vroeger en nu, live en op één en hetzelfde festival? Dat kan, en wel op het spiksplinternieuwe Iconic Festival. Dit jaar op 11 mei voor het eerst in het Valkhofpark en georganiseerd door Café van Ouds en naar aanleiding van het 25-jarige vriendschapsjubileum van Willem van den Berg en Tinus Weijkamp.

Beste tribute bands van Europa

Het Iconic Festival belooft een dag vol muzikale helden van toen en nu, vertolkt door de beste tribute bands van Europa. Een hele reeks aan enthousiaste muzikanten kruipt in de huid van hun iconen om een spectaculaire show weg te geven. Het belangrijkste verschil tussen een tribute band en coverband is dat de tribute band een ode aan één artiest, één ‘icoon’ brengt. Coverbands spelen een gemixt repertoire met muziek van verschillende bands.

De tribute band die Queen vertolkt, is de Italiaanse formatie The Vipers. Willem: “We keken bij het boeken van bands ook over de landsgrenzen om op die manier de beste bands bij elkaar te krijgen.

Onderscheidend festival

Willem: “Dit festival is op verschillende manieren onderscheidend van reeds bestaande festivals. Bij bestaande tribute festivals zie je bands die in de jaren ’70 en ’80 populair waren. Daarmee mikken ze automatisch op een wat ouder publiek. De muziek is bovendien over het algemeen vrij stevig; van hardrock tot metal. Denk aan bijvoorbeeld Iron Maiden. Wij mikken ook op een wat jonger publiek en de stijl van het festival is daarom pop/rock. Natuurlijk hebben we ook wat oudere muziek, maar dus absoluut niet uitsluitend! Op ons festival staan ook tribute bands die muziek van Queen, Red Hot Chilli Peppers en Muse vertolken. We willen net zo gevarieerd zijn als bijvoorbeeld Pinkpop en Lowlands, maar dan de tribute-variant, om het zo te zeggen.”

De organisatie heeft in eerste instantie niet eens heel bewust voor deze variatie gekozen. Dertigers Willem en Tinus keken vooral naar wat zijzelf leuk vinden. Het is per slot van rekening hún vriendschapsjubileum. Maar daar is dus een prachtig gevarieerd aanbod uit voortgekomen.

Laagdrempelig festival

Willem en Tinus wilden dat het festival erg toegankelijk zou zijn voor verschillende doelgroepen. Dat komt niet alleen tot uiting in het gevarieerde muziekaanbod, maar ook in de entréeprijs. In de voorverkoop kost een kaartje slechts zes euro; aan de kassa nog altijd maar zevenvijftig. Op die manier blijft het ook leuk voor jongeren die nog geen volledige baan hebben. “Hoe meer publiek we krijgen, hoe beter. Zeker bij zo’n eerste editie. We hopen op minimaal 2.500 bezoekers. We hebben liever meer publiek dan een hoge entreeprijs. Omdat we de kosten delen met Dag van het Levenslied van de dag ervoor, hoeven we geen hoge entréeprijs te vragen.”

Festivalstad Nijmegen

“Nijmegen is een festivalstad en festivals zijn belangrijk voor de stad”, dat stelde de gemeente Nijmegen enkele jaren geleden al in haar ‘Uitwerking Kunst- en Cultuurvisie’. Dat Nijmegen een festivalstad is, wordt maar weer eens bevestigd door de oprichters van het Iconic Festival. Bovendien past dit festival vanwege de laagdrempeligheid perfect in de visie van de gemeente. In hetzelfde beleidsstuk is te lezen: “Naast de economische spinoff geven festivals een impuls aan de culturele ketens. Omdat veel mensen met passie werken aan de totstandkoming van een festival en omdat festivals veel mensen de mogelijkheid geven om laagdrempelig in aanraking te komen met kunst en cultuur.”

www.iconicfestival.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter