Jubileumtentoonstelling: Gerry Dobbelaer 80 jaar

Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag is er een solo-expositie van de geliefde Nijmeegse kunstenaar Gerry Dobbelaer in de Stevenskerk. Zij is een vakvrouw die een lange realistische schildertraditie voortzet en daarbinnen in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkelde. Elementen uit verschillende periodes in de kunstgeschiedenis zijn in haar werk terug te vinden: van Romeinen tot Art-Deco. De perfectie van het fijn-schilderen op paneel, de techniek van het glaceren met vele sluiers verf over elkaar zijn kenmerkend. Dat haar werk gewaardeerd wordt blijkt uit het feit dat het in menig (Nijmeegs) interieur vertegenwoordigd is en dat zij tijdens de grote Zomerexpositie in 2008 de Gelderlander Publieksprijs won.

In de schilderijen van Gerry Dobbelaer zie ik naast vakmanschap ook de geest van de maker weerspiegeld. In tegenstelling tot veel van haar tijdgenoten is er bij haar geen sprake van een kritische reactie op de tijdgeest. Gerry schildert weliswaar in een Europese stijl- en beeldtraditie, maar met een bijna Oosterse mentaliteit.

Kleurrijke vrouwen, muziekinstrumenten, vogels, een ei en dobbelstenen vertegenwoordigen de eeuwige wederkeer en de mysterieuze krachten waarop het verstand geen greep heeft. Om vat te krijgen op die wereld schildert Gerry vaak dezelfde onderwerpen met kleine veranderingen. Met ongelooflijk veel geduld en eindeloze herhaling streeft zij naar perfectie. Met deze cyclische manier van werken bezweert zij de onbegrijpelijke elementen van het leven. Zo geeft zij het lot als het ware een plek en daarmee kan het leven geleefd worden.

Gerry weet met haar schilderijen harmonie en schoonheid op te roepen. Ook voor de beschouwer wordt een absurde wereld daardoor toch een beetje aanvaardbaar.

Opening: zondag 8 september 2019 om 15.00 uur, met een preview van 12.00 tot 14.00 uur.

Bijschrift foto: Aubade, olieverf op paneel, 65 x 50 cm, Gerry Dobbelaer 2018, foto Picture Productions

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter