Kletskoppen Kindertaalfestival

Wat gebeurt er in je hoofd als je leert praten, of als je een tweede taal leert? Of wat gaat er precies mis als het niet lukt om te lezen? Tijdens de tweede editie van het Kletskoppen Kindertaalfestival laten taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen je op een speelse manier zien hoe taal werkt.

Kletskoppen draait om kindertaal in de breedste zin van het woord, van taalverwerving en taalontwikkeling tot tweetaligheid en taalstoornissen. Op deze wetenschapsdag voor het hele gezin kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar onder andere tweetalig memory spelen, binnenstappen in een gigantisch oor of mond om te ervaren hoe die werken, een eye-tracker uitproberen, al dansend tijdens een berenjacht de betekenis van woorden ontdekken of een spoedcursus Portugees, Zweeds of Japans volgen.

Naast allerlei interactieve demonstraties voor de kinderen is er ruimte voor ouders om al hun vragen te stellen. Experts op het gebied van taalontwikkeling, meertalig opvoeden en voorleestechnieken zitten voor hen klaar. Voor de allerkleinsten zijn er (meertalige) voorleessessies, een programma met meezingliedjes uit alle windsteken en knutselactiviteiten.

Het festival wordt geopend door Marianne van Houten met de voorstelling nijntje op de fiets, geïnspireerd op de bekende boeken van Dick Bruna. Ook zijn er optredens van Erik van Os, schrijver van gedichten voor kinderen en bekend van zijn liedjes voor Sesamstraat, en van Thijs Goverde, kinderboekenschrijver en filosoof uit Nijmegen.

Veel van de activiteiten zijn ook toegankelijk voor anderstaligen.

Kletskoppen is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Kijk voor het volledige programma op de site.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter