Lezing en Meet&Greet met auteur Tom Buijtendorp

Op 14 juni a.s. geeft Tom Buijtendorp -auteur van Het ware paradijs, op het spoor van een vergeten ontdekking’- om 14.00 uur een lezing over dit boek in restaurant Le Souk in Museumpark Orientalis. Om 15.30 uur zal hij aanwezig zijn voor een Meet&Greet en er is ruimte om vragen te stellen.

Auteur Tom Buijtendorp neemt aan de hand van zijn reizen en eeuwenoude bronnen de lezer mee op een avontuurlijke expeditie naar de ligging van het paradijs. Hij onderzocht de betekenis van deze heilige plaats voor de mens van vroeger en van nu en ontdekte dat het verhaal waarschijnlijk een historische kern heeft. Tijdens zijn lezing zal hij hier dieper op ingaan.
De uitgave van het boek en de lezing worden geflankeerd door een tentoonstelling over dit thema in het museumpark, die loopt tot 27 oktober 2019. De tentoonstelling laat maquettes en duizenden jaren oude voorwerpen zien, die grotendeels nog nooit eerder zijn getoond, een primeur dus!

De tentoonstelling illustreert zo hoe een van oorsprong mondelinge traditie (over het Paradijs) onderweg kan zijn aangevuld met lokale verhalen uit onder meer Egypte en het oude Mesopotamië. Een thema dat Tom Buijtendorp heeft onderzocht tijdens zijn reizen door Afrika, het Midden-Oosten en oost-Azië.
Dat dit thema aanspreekt blijkt ook uit de belangstelling van (inter)nationale media voor het verschijnen van Het ware paradijs, met een interview met het Haarlems Dagblad en het interview dat hij gaf aan de VPRO in het radioprogramma OVT, waarin hij o.a. de parallel trekt tussen de verboden vrucht, de appel die Eva op at- en de verboden vrucht van nu, de aarde als appel die we als mensheid aan het opeten zijn, en waarmee we het eeuwige leven als mensheid dreigen te verliezen.

Gepland zijn publicaties in Geschiedenis Magazine, Archeologie Magazine, Filosofie Magazine en in het augustus nummer van National Geographic Magazine.
Buijtendorp: ‘Mijn rol is hier niet die van wetenschapper, maar die van de geïnteresseerde reiziger die zich met al zijn beperkingen verwondert en reisimpressies deelt. Die onbevangenheid hielp om nieuwe wegen te bewandelen, wat wetenschappers op een idee kan brengen.’ Tom Buijtendorp promoveerde in 2010 op de vergeten Romeinse stad Forum Hadriani bij Den Haag en schreef de historische boeken Caesar in de lage landen en Het jaar 117.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Meer Lezing