Mensen Zeggen Dingen x Club Goud – 75 jaar na het bombardement

75 jaar na de verwoesting van het Nijmeegse centrum door Amerikaanse bommen gaan spoken word artiesten op zoek naar de verhalen van ouderen die het bombardement op Nijmegen hebben meegemaakt. De woordkunstenaars van Mensen Zeggen Dingen maken van die persoonlijke verhalen een voordracht, die ze zondag 24 februari laten horen in Bibliotheek De Mariënburg.

 

Haast iedere Nijmegenaar kent de feiten over het bombardement. De vergissing van de Amerikanen die in Duitsland meenden te zijn, de Stevenskerk die in puin lag en de honderden doden. Maar hoe inwoners van de stad de aanval hebben ervaren weten mensen vaak niet. Daarom hebben Club Goud, Mensen Zeggen Dingen en Sterker sociaal werk dit spoken work evenement opgezet. De jongeren van nu leren hoe de jongeren van toen de oorlogstijd hebben ervaren.

 

De schrijvers van Mensen Zeggen Dingen geven de ervaringen van de ouderen door aan de volgende generatie. Onder andere Radboud Universiteit Campusdichter Lev Avitan, student Creative Writing Anne Bosveld, de Arnhemse stadsdichter Jesse Laport en Mensen Zeggen Dingen-oprichter Tim Linders gaan bij Nijmeegse senioren langs die de vliegtuigen destijds hebben horen overkomen.

 

Jesse Laport, de stadsdichter van Arnhem, is bijvoorbeeld op bezoek geweest bij de 83-jarige Marianne. Na een kopje thee met een kaakje vertelt zij Jesse over haar herinneringen aan het bombardement. Marianne was destijds acht jaar, maar het gevoel van onmacht en het besef van de willekeur na het bombardement staan haar nog altijd helder bij. Ook haar klapper komt op tafel. Daarin verzamelt ze knipsels, artikelen en uitnodigingen voor de herdenkingen aan het bombardement. Dit persoonlijk archief brengt weer vele verhalen boven over wat Marianne in 1944 en 1945 heeft gezien, gehoord en gevoeld.

 

Zondag 24 februari zijn alle verhalen te horen in Bibliotheek de Mariënburg tijdens het gratis toegankelijke evenement Mensen Zeggen Dingen x Club Goud. De deuren gaan open om 14:30 uur en om 15:00 uur start het programma.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter