MMore Jazz: João Bosco Quartet

In de concertserie MMore Jazz, die wij samen met LUX organiseren, staan twee nieuwe top internationale jazz- en improvisatieconcerten op het programma: het João Bosco Quartet op 27 april en het Marquis Hill Blacktet op 3 mei. Zij volgen na Jane Bunnett & Maqueque, die op 10 maart de serie aftrappen (er zijn nog tickets!).

De komende jaren programmeren Music Meeting & LUX per seizoen 6 concerten die gekenmerkt worden door improvisatie, avontuur en innovatie waarbij ook aandacht is voor authentieke, traditionele muziek. Voor iedere editie wordt gezocht naar cross-overs met andere muziekstijlen, interessante combinaties van artiesten en de nieuwste ontwikkelingen in hedendaagse jazz. Het tweede concert in deze reeks wordt verzorgd door het João Bosco Quartet op 27 april. Op 3 mei speelt het Marquis Hill Blacktet hun vloeiende en melodieuze werk in het derde concert van de reeks

João Bosco Quartet

De muziek van de Braziliaanse zanger/gitarist João Bosco is even mooi als misleidend. Sommige van zijn songs lijken wat weemoedig weg te kabbelen, andere klinken energiek en opgewekt: niets aan de hand. Dat zit toch net even anders. Bosco (1946) is een heimelijke virtuoos. De kans dat je de complexiteit van zijn spel bij oppervlakkige beluistering opmerkt, is niet groot. Het is Bosco ook helemaal niet om technisch vertoon te doen, het gaat om de songs. Dat daarin op verschillende niveaus meer, maar vooral ook iets anders gebeurt dan bij je in eerste instantie meent te horen, heeft Bosco’s muziek in thuisland Brazilië  een legendarische status bezorgd. Natuurlijk vanwege zijn formidabele techniek waarover collega-gitarist Lee Ritenour ooit opmerkte: ‘João Bosco is in zijn eentje een heel orkest.’ Maar vooral vanwege zijn vermogen om tussen de regels door een troostrijke boodschap over te brengen. Toen Brazilië nog een dictatuur was, omzeilde Bosco de censuur met subtiele liedteksten. Anders dan het regime begreep het publiek meteen dat Bosco’s lied over een circus in wezen over dat regime ging. Of de dictatoren toentertijd stiekem van Bosco’s muziek genoten, is niet bekend, maar het zou niet verbazen, want je kunt ook geweldig van zijn muziek genieten als je volkomen argeloos bent.

João Bosco –  gitaar, zang
Ricardo – Silveira gitaar
Guto Wirtti – bas
Kiko Freitas – drums

João Bosco Quartet
Zaterdag 27 april
LUX Nijmegen

Tickets te koop op de site van LUX

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter