Populisme en burgerbewegingen: film en debat.

Op 19 maart, dat is de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, is er weer onze maandelijkse VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen. En over 2 maanden zijn er de Europese verkiezingen. Tijd om eens stil te staan bij het democratische gehalte van onze politieke systemen en leiders.
Wat dacht je hiervan?: “Populisme is goed voor onze democratie!” – “Populisme is eigenlijk heel elitair.” – “Trots op elderland!”
Kom meedenken, luisteren en als je wilt meepraten in Bibliotheek Gelderland Zuid (De Mariënburg) in Nijmegen.

Met boeiende gasten uit o.a. politiek en wetenschap (lijst kan nog aangepast worden):
*** Politicoloog dr. Andrej Saslove (Radboud Universiteit). Andrej doet onderzoek naar populisme en politieke partijen, onder andere in relatie tot democratie.
*** Voormalig Nijmeegs wethouder Turgay Tankir (PvdA). Onder andere over populisme en acceptatie.
*** Huib van Erp, student filosofie aan de Radboud Universiteit en docent Nederlands,  vertegenwoordiger namens VOLT Nijmegen: een jonge, progressieve pan-Europese beweging.
*** Antoon Huigens en Stan Nijenhuis, van Code Oranje (lijst 12) een Nederlandse beweging die inzet op democratische vernieuwing met een ‘agenda van onderaf’.

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Populistische bestuurders veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid. Laat het populisme zich ook in de provincie en Europa zien tijdens de verkiezingen dit jaar? In deze Meetup kijken we vooruit naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart en de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Beide zijn van alle bestuurslagen de minst transparante en misschien daardoor ook wel de meest onbeminde. Op welke punten kunnen burgers het beste meepraten en meebesturen, hoe houd je hen betrokken, en hoe voorkom je boosheid en onvrede?

Start (documentaire Next generation democratie) om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur, gesprek met deskundige gasten en publiek vanaf 20.30 uur (inloop hier vanaf 20.15 uur).
Wees van harte welkom en kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten! De toegang is gratis.

  • *** Informele setting, de bar met koffie, thee, bier en wijn is open! ***

Voor de laatste informatie:

https://www.facebook.com/events/2274158012628252/

Maarten Barckhof
Liesbet Rabbinge
Laura Cuijpers
Walter van der Cruijsen
Alphons Klomberg

 

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter