Psychoanalyse & Film – Shock Head Soul

In de film worden interviews, fictionele reconstructies en animatie bij elkaar gebracht om Daniel Paul Schrebers verhaal te portretteren.

Schreber was een succesvolle Duitse advocaat die in 1893 boodschappen van God doorkreeg via een ‘typemachine’ die de kosmos overspande. Hij bracht de negen daaropvolgende jaren door in een inrichting, geteisterd door wanen over kosmische controle en lijdend aan het idee dat hij langzaam van geslacht veranderde. Schreber dacht dat alleen zijn onderwerping aan Gods plan om hem in een vrouw te veranderen de wereld zou redden. Gedurende zijn negenjarige opsluiting schreef hij de ‘Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken’ die hem faam opleverde als buitenstaander in de kunstwereld.

Inleiding en nagesprek
Het thema dat dit jaar centraal staat in de reeks van Psychoanalyse & Film is ‘Paranoia’. Bij iedere film is er een inleiding en nagesprek. Yteke Hettinga, klinisch psycholoog en kinderpsychoanalytica, geeft een inleiding voor Shock Head Soul. Na de film is er een nagesprek om dieper in te gaan op de film. Gespreksleider is Ruud Vos.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter