I Compani & Reeds&Deeds

Jazz en filmmuziekensemble I Compani viert haar 33e verjaardag met een dubbelconcert in LUX. Samen met Reeds & Deeds vieren ze deze avond hun jubileum. Wat begint met een ‘fotofilmconcert’ eindigt met de composities van Rahsaan Roland Kirk. Pasen kan na deze avond niet meer stuk!

I Compani

Het eerste deel van de avond heeft de titel “à Paris” Een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie van vroeger tot nu. Werk van bekende fotografen uit buiten en binnenland komt voorbij en we zien ook werk van de Nijmeegse fotograaf Flip Franssen. Voor het eerst worden de bijzondere ‘reiskiekjes’ van bandleider, saxofonist Bo van de Graaf openbaar gemaakt. De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt ? Ook poëzie van onder andere Remco Campert komt aan bod.

Saxofoon: Bo van de Graaf Drums: Rob Verdurmen Bas: Arjen Gorter Piano: Leo Bouwmeester Bandoneon: Michel Mulder.

Reeds & Deeds

Reeds & Deeds begon als een eenmalige happening rondom de muziek van Kirk. De bezetting is opvallend maar begrijpelijk voor de kenners van Kirk : 3 saxofonisten en een ritmesectie. De helft van de groep speelde jarenlang samen in het Willem Breuker Kollektief terwijl de andere drie hun roots hebben in Nijmeegse groepen van Michiel Braam en Bo van de Graaf. Zowel saxofonisten Frans Vermeerssen als Alex Coke brachten eerder CD’s uit met muziek van deze opvallende en vitale multi-instrumentalist uit de jaren 60 en 70. Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Zeer opvallend is de enorme power die deze groep bij elk optreden uitstraalt. Enkele quotes uit de recensies:

Zes musici die binnen een handvol seconden een zaal platspelen (…) Reeds & Deeds is een all-starband, die wortelt in de rijke jaren vijftig en zestig van de jazz en voor geen ander vergelijkbaar orkest, waar ook ter wereld onder doet.(…) Braam speelt alsof zijn leven ervan afhangt en bewerkt de vleugel als een werkbank, met heftige dissonante akkoorden en opzwepende glissando’s.(…) Een optreden is als een feest, waarin de geest van Kirk voortdurend boven het podium hangt.

Saxofonist Bo van de Graaf en Arjen Gorter treden ook in dit tweede deel van de avond aan met de groep Reeds & Deeds waarmee ze de composities van saxofoonwonder Rahsaan Roland Kirk nieuw leven inblazen. Ze doen dit samen met Frans Vermeerssen en de Texaan Alex Coke op saxofoons, Michiel Braam piano en Makki van Engelen drums.

Pasen kan na deze avond niet meer stuk en het publiek is nu in de juiste mood voor het festival EasterJazz op 2e Paasdag in Oost.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter