Stop de carrousel

De documentaire ALICIA kwam hard aan bij het publiek. De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van Alicia, een meisje dat op éénjarige leeftijd uit huis werd geplaatst en op vijfjarige leeftijd in een kindertehuis terecht kwam na vier jaar bij een pleeggezin. De makers gaan nu het land rond op zoek naar verbeteringen in de jeugdhulp.

De film begint als Alicia negen jaar is en nog altijd in dat tehuis woont. Het beloofde nieuwe gezin lijkt er niet te komen. We zien de worsteling van het kind dat zich geen raad lijkt te weten met het gebrek aan perspectief, anderen ziet komen en gaan en steeds bozer en onhandelbaarder wordt. Ze wil maar één ding: haar moeder, maar dat lijkt niet te gebeuren. Ze wordt van tehuis naar tehuis verhuisd. Niemand kan de zorg op zich nemen en haar veiligheid garanderen. De hekken worden hoger en hoger, het kind recalcitranter en roekelozer.

Jeugdhulp dialoog

In tien dialogen door het hele land brengt Cerutti Film alle actoren rond kinderen als Alicia bij elkaar: kinderrechters, juristen, ervaringsdeskundigen, jeugdbeschermers, beleidsmedewerkers, wethouders, hoogleraren en pedagogisch medewerkers. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan zij met elkaar in dialoog, want een ieder is het eens: dit moet stoppen. Deze kinderen, die in de wandelgangen ‘carrousel-kinderen’ worden genoemd, willen net als elk ander kind gewoon erbij horen en gezien worden.

Op 18 juni is Nijmegen aan de beurt voor een dialoog. Aan tafel zit onder andere Femmie Juffer, hoogleraar adoptiestudies.  De moderator is Anouschka Laheij. Naast dit tafelgesprek is er een programma waarin het publiek een actieve rol speelt.

Momentum

De eensluidende verontwaardiging van meer dan een miljoen kijkers bij het zien van ALICIA heeft de boel in beweging gezet. Dat is waar de makers op aanhaken: wie weet is dit het momentum? Zou het mogelijk zijn om elkaar te vinden in dat gemeenschappelijk gevoel welke de film achterlaat?

We nodigen je uit de dialoog aan te gaan met elkaar en zich uit te spreken wat je zelf zou willen veranderen en anders zou willen doen én wat je daarvoor nodig acht en van wie. Dit alles expliciet zonder vingerwijzen. Je hebt de kennis, je hebt de macht. Dus doe mee en laat je stem klinken.

Het uiteindelijke doel van deze tien dialogen, die allemaal plaatsvinden tussen april en juni 2018, is om de meest essentiële aanbevelingen, onorthodoxe ideeën en met lef klinkende beloftes te bundelen tot een manifest van prioriteiten. Die agenderen we in het najaar bij de verantwoordelijke instituten tijdens een landelijke bijeenkomst in Den Haag.

Deelname aan dit programma is gratis. Inschrijven kan via deze link. Let op: we gaan ervan uit dat je de documentaire Alicia al hebt gezien. Dat kan via deze link

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Meer Debat