Theater na de Dam: De Idealisten

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

De jonge Rotterdamse toneelschrijver Hayco Oudeman schreef De Idealisten in 2013 speciaal voor Michiel Bijmans en Joost Dekker. Hij voert drie vroege Nederlandse fascisten ten tonele: Erich Wichman, Hugo Sinclair de Rochemont en Jan Baars. Alle drie beantwoorden niet aan het klassieke en stereotype beeld dat wij sinds de Tweede Wereldoorlog van fascisten en nationaal-socialisten hebben. Ze moesten niets hebben van de NSB en Mussert, noemden zichzelf Actualisten en waren kunstenaar, dichter en zelfs lid van het verzet tijdens de oorlog. Wie waren deze mensen en wat bewoog hen tot hun ideologie van de daad?

 

Michiel Bijmans en Joost Dekker zijn bevriende toneelspelers die samen voorstellingen maken uit liefde voor taal en met aanstekelijk plezier. Ze studeerden samen af aan de Arnhemse Toneelschool in 2007, richtten het acteurscollectief Zomergasten mede op en waren vaste gastspelers bij Bonheur in Rotterdam. Tot 2015 maakten ze elk jaar één of meerdere voorstellingen met elkaar. In 2019 pakken ze die samenwerking weer op. Het eerste dat ze spelen is één van hun oude lievelingsstukken: De Idealisten.


Theater na de Dam // De Idealisten
Zaterdag 4 Mei // foyer open 20:30, aanvang 21:00
Tickets a 10,00 (excl servicekosten): www.vierhettheater.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter