Toon Hagen: Canto Ostinato

Toon Hagen beschouwt een uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt altijd weer als een mooie en spannende reis. De Canto Ostinato bestaat uit meerdere korte secties van slechts enkele maten. Sommige secties kunnen worden herhaald, andere vormen een melodische brug die slechts één keer worden gespeeld. De componist heeft de uitvoeringsmogelijkheden geheel vrijgelaten.

De uitvoerende muzikant maakt van tevoren meestal wel een plan voor de te spelen secties, maar zal nog niet vastleggen wat de volgorde is en hoe vaak een bepaalde sectie wordt herhaald. Hij beslist pas tijdens de uitvoering hoe het stuk zich ontwikkelt.

Een uitvoering op een orgel in een kerk kent weer heel andere muzikale uitdagingen, dan de meer gebruikelijke uitvoering door pianisten op een vleugel. De organist heeft te maken met de akoestiek van een kerk, het instrument en alle beschikbare klankkleuren. De vertolker kan het werk in een ongekend rijke regenboog van klankkleuren laten horen. Dat geeft een heel ander klankbeeld dan de gebruikelijke vrijwel monochrome uitvoeringen op twee of vier piano’s.

Ook over de wijze waarop hij het instrument zal gebruiken, zoals de registerkeus, maakt Hagen vooraf wel degelijk een plan. Maar tijdens de uitvoering kan het anders lopen….

Canto Ostinato is een concert met een meditatief karakter. Luisteraars kunnen zich tijdens het concert vrij door de kerk bewegen en eventueel zelfs op een matje ergens in de kerk gaan liggen.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter