Vincent Bijlo over de waarneming van de wereld

Op donderdag 7 maart staat Vincent Bijlo in de Lindenberg met zijn voorstelling ‘Ik hoor alles’. Een persoonlijk verhaal over zijn eigen ervaringen als blinde en slechthorende, die hij omzet naar nieuwe inzichten over stilte en geluid.

Een genetisch foutje
‘Ik hoor alles’ is vernoemd naar de gelijknamige documentaire van Floris Alberse. Alberse volgde Bijlo 3,5 jaar lang, resulterend in een prachtige en ontroerende documentaire die de kijker laat zien op hoeveel verschillende manieren de wereld waargenomen kan worden. Op de planken geeft Bijlo zijn eigen humoristische twist aan zijn verhaal en laat hij zien hoe de wereld van vorm verandert wanneer je zintuigen je (als gevolg van “een genetisch foutje”) in de steek laten. “Het is sterk hoe hij zijn blindheid opvoert als een gift, en zo het kijken gaandeweg devalueert tot sociale handicap. Want zien is eigenlijk alles behalve kijken… ‘Als je alleen kijkt, zie je niks.’” (Theaterkrant).

Tussen de herrie door
Vincent Bijlo houdt van herrie om hem heen. “Doordat ik lawaai hoor, weet ik wat stilte is. Alles bestaat bij de gratie van contrast. Het is alleen zaak tussen de herrie door te luisteren, dan hoor je pas wat er echt toe doet.” In Nederland is het nooit stil. Bladblazers, straatracers, ADHD-kinderen, 50-plussers op motorfietsen, mooiweerdoehetzelvers, goedkope burgerluchtvaart en wat dacht je van al die mensen die verongelijkt hun gelijk uitschreeuwen? Je zou er gestoord van worden. Bijlo niet. In zijn voorstelling luistert hij onbevooroordeeld naar het geschreeuw van de mens – dat met de jaren alleen maar harder lijkt te worden – en velt hij ‘hooroordelen’.

Praktische informatie
Vincent Bijlo – Ik hoor alles
Donderdag 7 maart 2019 | 20.30 uur | entree € 18,50 | Lindenberg

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter