VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen: Fake News!

Op 20 november organiseren we weer een leuke, inspirerende en leerzame VPRO Tegenlicht meet-up in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Thema: deep Fake News. Wat is fake news, hoe wordt het gemaakt, wat betekent het voor onze democratische samenleving en vooral: hoe herken je het en hoe kun je je hiertegen wapenen.
Start (documentaire) om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur, gesprek met deskundige gasten (wetenschap, politiek, etc.) en publiek vanaf 20.30 uur (inloop hier vanaf 20.15 uur). De toegang is gratis.

De documentaire is ook te bekijken op tv, NPO 2, twee dagen eerder (zondag 18 november, 21.00 uur).
Een zeer actueel voorproefje van wat u kunt verwachten, uit De Wereld Draait Door:
https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/492573 Maar ook vroeger speelde dit al.

We hebben zoals altijd weer een aantal leuke, inspirerende en deskundige gasten uitgenodigd:
1. prof. Gert-Jan van der Heiden, RU fundamentele filosofie. Ook vroeger speelde de discussie over post-truth, alternative facts en fake news al. Bestaat DE waarheid of zijn er meerdere perspectieven tegelijk mogelijk? Hoe zit het met je eigen je eigen filter bubble? Filosoof Gert-Jan van der Heiden laat ons hierover nadenken.
2. dr. Gudrun Reijnierse is universitair docent Persuasieve Communicatie aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de effecten van framing in het nieuws (sturend taalgebruik, zoals ‘plofkip’ en ‘war on terror’, dat onze mening sterk kan beïnvloeden) en geeft les in wetenschapsjournalistiek en retorica. Ze geeft aan scholieren een masterclass over het maken en herkennen van nepnieuws.
3. Rob Jaspers, werkte bijna 40 jaar voor De Gelderlander in allerlei rollen, van onderzoeksjournalist tot buurtjournalist, politiek verslaggever en chef van de redactie Nijmegen. Schrijft nu nog steeds columns. Hij weet hoe lastig het is om echt van onecht te onderscheiden en heeft zelf ook wel eens fake news verspreid.

 

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter