Nieuw in Nijmegen

Restaurant De Firma grondig verbouwd

De firma heeft een metamorfose ondergaan. Het restaurant aan de Lage Markt is grondig verbouwd. ”Alleen de buitenmuren zijn blijven staan”, vertelt eigenaar Bas Hoebink. Binnen is het wat donkere interieur met allerlei hoekjes veranderd in een open, lichte ruimte. De vintage meubels hebben plaatsgemaakt voor witte stoelen en tafels met hier en daar een blauwe accent.

Door: Janke Rozemuller

Horeca Nijmegen is volop in beweging. ”De afgelopen weken gingen er vier lunchtentjes open!”, vertelt Bas. Volgens Koninklijke Horeca Nederland kwamen er de afgelopen tien jaar maar liefst 44 horecabedrijven bij in Nijmegen. ”Dat is goed voor de stad, de kwaliteit van de horeca stijgt. Maar dat betekent ook dat je moet vernieuwen.” En dan is precies wat de horecaondernemer na vijf jaar heeft gedaan met De Firma.

Voor sommige vaste bezoekers zal het even wennen zijn, de nieuwe look van De Firma. De entree is een stuk ruimer, zowel de bar als de trap zijn naar achteren verplaatst. Je kunt meteen aanschuiven aan de aperitivobar met Italiaans geïnspireerde cocktails – volgens Bas straks populairder dan gin-tonics – of je drankje meenemen naar een van de tafeltjes beneden of boven. Net als in de twee andere restaurants van Bas (De Meesterproef en The Black Fox) speelt een tegelwand een opvallende rol in het interieur. Dit keer in azuurblauw, een verwijzing naar water.

Want dat water, dat is volgens Bas een belangrijke meerwaarde van De Firma. “We hebben misschien wel het mooiste terras van Nijmegen: aan de Waal en met de hele dag zon.” Dat licht in nu naar binnen gebracht. Ook omdat er vanaf 1 april geluncht kan worden in De Firma. Maar je kunt er nu al terecht voor borrel en diner. “Er staan deels nieuwe gerechten op de kaart, er zijn kleine porties, maar ook specials voor twee à drie personen. Vlees komt van de eigen slagerij The Black Fox en vis, schaal- en schelpdieren worden gepresenteerd op crushed ice.”

Bas benadrukt dat er ook veel aandacht is voor vegetarische gerechten. Zo wordt kasteelbloemkool – “met die groene torentjes” – op een speciale manier bereid in de houtskooloven. “Dat geeft smaak aan het eten. Soms moet je dingen anders doen dan anderen. Niet de makkelijke, maar de lekkere weg.” Ook de wijnkaart is sinds de komst van een sommelier geüpgraded. Het team is verder uitgebreid met een nieuwe chef-kok en een nieuwe chef-bediening. “We zijn iets volwassener geworden”, concludeert Bas. “Zelfde jasje, nieuw bedrijf.”

Voor meer informatie: www.defirmanijmegen.nl