Nieuw en ondernemend in Nijmegen

Nieuw in Nijmegen

Nieuwe ondernemingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer jonge mensen uit verschillende branches nemen de stap om een eigen bedrijf te starten. Op zich is dat niet verrassend. De regio Nijmegen heeft namelijk een bloeiende economie en is aantrekkelijk voor toeristen omdat we aan Duitsland grenzen. QV ging op zoek naar nieuwe initiatieven en zet een aantal voor je op een rij.

Guesthouse Vertoef

Weg van huis, maar toch het gevoel van een thuis. Dat weet Guesthouse Vertoef goed te bereiken met hun young urban inrichting. De ideale locatie om met vrienden, familie of zakelijke relaties af te spreken. Op 2 minuten loopafstand van zowel het station, als het altijd bruisende en gezellige centrum. Er is zelfs een eigen parkeergelegenheid voor de deur.

Bar & Bites

Start je dag met een ontbijtje van het ontbijtbuffet, ideaal voor als je in de ochtend haast hebt en daarna wilt gaan flexwerken. In de middag ben je hier aan het juiste adres voor een heerlijke lunch. Van salades tot flatbreads, alles wordt bereid met zoveel mogelijk lokale en biologische producten. Of geniet van Italiaanse koffie met een lekker stuk gebak. Van je lunchtafel rol je zo door naar de lage loungebank waar genoten kan worden van een heerlijke borrel. Misschien bestel je wel een prosecco van de tap (ja echt, het bestaat!) Oh én mocht je naar een leuk concert willen: de schouwburg en Doornroosje bevinden zich om de hoek, hartstikke handig!

Werkplekken/VTF-Member

Flexwerken? Dat kan aan grote lange tafels of in kleine nisjes voor meer privacy. Je kan je hier zelfs met je bedrijf vestigen door VTF-member te worden; ideaal voor startende ondernemers. Voor 149 euro per maand kan je hier 7 dagen per week terecht om te werken, heb je een eigen locker die tevens als brievenbus fungeert en kan je 3 uur per week gebruikmaken van de vergaderruimtes. Op zoek naar een vergaderruimte in de stad? Zoek niet verder, want  Vertoef heeft verschillende ruimtes, geschikt tot wel 30 personen.

Studio’s

Zowel voor één overnachting als voor een half jaar kan je heerlijk vertoeven in de volledig ingerichte studio’s. De longstay is de ideale oplossing voor als je nog geen studentenkamer hebt gevonden, een tijdje in Nederland verblijft, ‘tussen twee huizen zit’ of te maken hebt met een echtscheiding. De studio’s zijn er in verschillende formaten. Laat je verrassen door een van de vijf stijlen: Dutch Design, Vintage, Industrieel, Mediterraan en Scandinavisch.

Duurzaamheid

Dat vinden ze bij Vertoef erg belangrijk, een beter milieu begint tenslotte bij jezelf. Bij Vertoef hebben ze onder andere zonnepanelen, een warmtekrachtinstallatie, gefilterd bronwater uit het Kronenburgerpark, composteerbare bekers én zelfs een eigen composteermachine. Binnenkort kan je als gast zo’n zakje compost meenemen naar huis.

Ga jij er binnenkort ook eens vertoeven?

Nassausingel 3, Nijmegen – www.guesthousevertoef.com

Foodbar De Pelgrim

Wie foodbar de Pelgrim binnenloopt, valt onmiddellijk de warme sfeer op die dit nieuwe restaurant uitstraalt. De kleuren bruin en groen die overheersen, de sfeervolle verlichting, de gezellige bar en de warme aankleding. Niet alleen uitnodigend voor een gezellig etentje, maar ook voor een borrel met een hapje. Daar is volgens eigenaar Floyd Schoenaker bewust voor gekozen: “We willen laagdrempelig zijn.”

“We kregen in december de sleutel. Je denkt als je begint met verbouwen,: waar ben ik aan begonnen? Maar met de ervaring die we allemaal hebben, wisten we dat het wel goed zou komen”, zegt eigenaar Floyd Schoenaker lachend.  Als zoon van de bekende Wijchense horecaondernemer Frans Schoenaker (o.a. restaurant de Leurse Hof en grand-café Meneer Smit) kreeg hij het virus van ondernemen met de spreekwoordelijke paplepel ingegeven. “Ja, ik heb het vak in de zaken van mijn vader geleerd en wilde in Nijmegen iets voor mezelf beginnen. Toen ik hier ging kijken, dacht ik gelijk: wauw, wat een prachtige plek is dit!”

Historie en lokale producten

Het middeleeuwse kloosterpand de Commanderie van st. Jan behoort dan ook tot een van de verborgen parels van de Nijmeegse binnenstad, met een indrukwekkende historie. “Daar willen we op voortbouwen, vandaar de naam de Pelgrim. Het klinkt hip, maar verwijst er ook naar dat achthonderd jaar geleden hier al mensen kwamen om even te rusten met een hapje en een drankje.” In de Commanderie is ook stadsbrouwerij De Hemel gevestigd en het spreekt vanzelf dat daar voor de kaart van De Pelgrim gebruik van is gemaakt. “We hebben een speciaal biertje met de naam Uda laten brouwen, genoemd naar Vrouwe Uda, die hier met Graaf Alardus in de twaalfde eeuw vertoefde. Een lekker blond  biertje dat we vers tappen.” Daarnaast worden er likeuren van De Hemel geschonken en staat een ander bijproduct van het bier brouwen op de kaart als een ‘hemelse’ mosterdsoep.

Stadsboom

De menukaart van De Pelgrim bevat tussengerechten voor een prijs tussen 7,50 en 10 euro, rijk gevarieerd en gelijk verdeeld in de keuze voor vis, vlees of vegetarisch. “Daar hebben we ook bewust gekozen. Ik merk zelf al in mijn familie dat we steeds meer vegetarisch eten en dat geldt ook steeds meer in mijn omgeving.” Niet alleen de kaart wordt gekenmerkt door veel lokale producten. In het midden van de zaak staat een fraaie houten stamtafel die geleverd is door de Stadsboom. “Die is dus ook gemaakt van een Nijmeegse boom en dat geldt ook voor de bar.” Het is maar een van de details van de in samenwerking met het befaamde interieurbureau Radius ontworpen inrichting waar goed over nagedacht is.

Floyd benadrukt dat bij elke stap in het uitwerken van het concept het hele team onder leiding van bedrijfsleidster Jori Hovinga betrokken is. ‘Duurzaamheid’ en ‘laagdrempelig’ zijn daarbij  de sleutelwoorden. “Er zijn ook mensen die hier alleen komen borrelen en dat wil ik ook graag. De sfeer moet toegankelijk zijn: of je nu lekker met vrienden wat komt drinken van de uitgebreide wijnkaart of komt lunchen of dineren. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een van de mooiste terrassen van Nijmegen!”

Franseplaats 1, Nijmegen – www.depelgrimnijmegen.nl

Bistrobar Berlin – Column

2016 was het jaar van Bistrobar Berlin. Met geloof, durf, smaak én sterrenchef Ron Blaauw als huisadviseur startte Berlin aan de Daalsweg een nieuw avontuur. Gewaagde gerechten, maar zonder opsmuk. Na lovende recensies in de (landelijke) dagbladen, restaurantgids Lekker500 en een Michelinvermelding mogen we begin 2018 zeggen: met succes.

Maar we geloven dat Nijmegen honger heeft naar meer.

En dus hebben we nieuws. Berlin krijgt medio 2018 een broertje aan de Nijmeegse Handelskade. Het spraakmakende pand ‘De Lunet’ op de kop van dit nieuwe stukje Nijmegen ligt direct aan het water en verbindt het centrum met het vernieuwde West.

We gaan opnieuw op avontuur.

Met een nieuwe bestemming. Het bistrobarconcept van 10 euro per gerecht en Ron Blaauw reizen mee: “ik heb geen moment getwijfeld, de prachtige locatie maakte mij direct enthousiast.”

Bistrobar… 

De naam? Die houden we nog even geheim, maar de reis gaat van Bali tot Beijing, en vlindert langs de oevers van de Mekong door heel Zuidoost-Azië.

Om grenzen te verleggen, smaakpapillen te tarten en bruggen te slaan aan de boorden van de Waal… 

Ga jij mee op reis?

De opening duurt nog even, maar tot en met 31 maart loopt er een smakelijk crowdfundinginitiatief. Meer weten?www.bistrobarberlin.nl/crowdfunding

Daalseweg 15-17, Nijmegen – www.bistrobarberlin.nl

Het Bierkeldertje

Eigenaar Bas Oude Nijhuis heeft al een uitgebreide loopbaan in de horeca als hij juni vorig jaar op slag verliefd wordt op een eeuwenoude kelder op de Grote Markt. Er rouleren mooie verhalen rondom deze locatie en het heeft al vele benamingen gehad voordat het nu weer gewoon Bierkeldertje mag heten. Waarom ook niet: de oorspronkelijke naam prijkt nog altijd op de gevel.

Beers & Ballads

Er zijn maar weinig Nijmegenaren die geen herinnering hebben aan deze bijzondere locatie. Vooral ingegeven door de lange openingstijden voor het uitgaanspubliek. Dat ligt nu wel iets anders. Het Bierkeldertje is geopend op zeer christelijke tijden van 19.00 tot 01.00 uur  en vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur. Voorheen waren luidruchtige disputen altijd welkom maar daar heeft Bas de rem op gezet. Het is nu een gemoedelijke, intieme en vooral gezellige plek waar een aangename mix van jong en oud vertoeft. “Er heerst hier een cosy en huiselijke sfeer. Een plek om rustig bij te kleppen en een lekker biertje te drinken. Een soort Bierkeldertje 2.0. Bijzonder is dat we ook een open podium hebben voor muzikanten en dat ik om de twee weken jong talent uitnodig om op te komen treden. Dan is het Beers & Ballads bij het Bierkeldertje: the place to be. ”, aldus Bas.

Bierproeverijen

Het Bierkeldertje doet zijn naam eer aan. Bas heeft Hertog Jan op de tap en een aantal Belgische bieren. Daarnaast heeft hij gekozen om speciaalbiertjes te schenken van lokale bierbrouwers zoals Oersoep en De Hemel. Het voornemen is om in de toekomst ook proeverijen uit te zetten. Bas wil de ruimte ook aanbieden aan groepen of als onderdeel van een arrangement zoals stadswandelingen en events in de Stevenskerk. Zijn bierkeldertje met veertiende eeuwse mindset leent zich daarvoor uitstekend. Verder is het uitermate geschikt voor een intieme cafésfeer met een klein gezelschap van twintig tot zestig personen. Het beschikt over een zitgedeelte en een dans/stagedeelte. Andere tijden dan de reguliere openingstijden, dat kan ook. Verjaardag, reünie, jubileum, trouwfeest wat de reden ook is om een feestje te geven, het Bierkeldertje is de ideale locatie voor een geslaagd feest!

Grote Markt 24, Nijmegen – www.hetbierkeldertje.nl