Expositie

24, 25 en 26 november

Art Fair Kunstraffinaderij 2017 in de Stevenskerk Nijmegen

‘Verbinding’ is het thema van de zesde Kunstraffinaderij die in het weekend van 24, 25 en 26 november wordt gehouden. Maar liefst 65 (beeldende) kunstenaars zullen zich daarbij presenteren in de Stevenskerk. De kunstbeurs voor Nijmegen en omstreken wordt ook dit keer omlijst met een cultureel programma met dans, theater, muziek en een talkshow.

“Ik vind het heel charmant dat wij als Nijmeegse kunstenaars een plek hebben waar wij onszelf als een soort groep kunnen presenteren. En dat je kunt zien wat er allemaal voor moois in Nijmegen wordt gemaakt”, aldus Marie Louise Fransen, voorzitter van de stichting Kunstraffinaderij. De eerste editie van de Kunstraffinaderij in 2011 werd nog georganiseerd door de stichting Smeerolie, maar toen dit samenwerkingsverband van diverse culturele instellingen in 2014 besloot op een andere manier verder te gaan, namen enkele kunstenaars het heft in eigen handen. Sinds 2015 is Fransen – zelf beeldend kunstenaar – met haar stichting, die volledig uit vrijwilligers bestaat, verantwoordelijk voor de Kunstraffinaderij.

Stevenskerk
De Stevenskerk zit op 24, 25 en 26 november bomvol met maar liefst 65 deelnemers, die vrijwel alle kunstvormen vertegenwoordigen. “We gebruiken alle ruimtes in de kerk. In de Zuiderkapel vinden het hele weekend performances plaats op het gebied van dans, theater en muziek met onder meer Babioles, Hans Hamers en Balkan Ensemble Slaviti. En heel bijzonder is dat René van Haren in de crypte muziek maakt bij korte films.”
Het thema van de Kunstraffinaderij is ‘Verbinding’. Zo zullen afgestudeerden aan de kunstacademie hun werk presenteren, maar ook de uit Syrië gevluchte schilder Oussama Diab. Ook ouderen en kinderen worden bij de Kunstraffinaderij betrokken. “Zo worden er van leerlingen van het Montesori College en het Karel de Grote College kunstwerken die gekoppeld zijn aan ouderen in de Torenkamer gepresenteerd. En groep acht van het Petrus Canisius College komt samen met ouderen in het Zonnetreintje naar de Stevenskerk om de beurs te bezoeken”, vertelt Fransen enthousiast.

Ugenda Cultuurcafé
De officiële opening door de Nijmeegse wethouder van cultuur Bert Velthuis vindt op vrijdag 23 november om 14.00 uur plaats. Daarbij zal stadsdichter Amal Karam een speciaal voor de Kunstraffinaderij geschreven gedicht voordragen. Diezelfde middag vindt in de kerk vanaf 16.30 uur ook Ugenda Cultuurcafé plaats en de Stichting NYMA, die culturele plannen aan het ontwikkelen is voor het NYMA-kwartier (het voormalige CP-Kelko aan het Waalfront), geeft vooraf een presentatie over de laatste stand van zaken. Na afloop van het cultuurcafé kan er volop genetwerkt worden door kunstenaars met cultuurliefhebbers, bestuurders en ondernemers.

De entree is € 6,- (kinderen tot 16 gratis). Voor het volledige programma: kunstraffinaderij.nl