Ik, Maria van Gelre

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw, en ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland.

Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre (1380-1429) vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Bezoekers volgen haar boeiende levensreis aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, maar ook textiel en sieraden. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit.

Wie is Maria van Gelre?

Maria van Gelre is in 1380 in Normandië geboren als Marie d’Harcourt. Ze groeit op aan het Franse hof en leert er de pracht en praal kennen. In 1405 trouwt de goed geschoolde Marie d’Harcourt met Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Als Franse prinses aan het hof van Gelre maakt zij zich zeer snel de taal en gebruiken eigen en geeft ze cachet aan het Gelderse hof.

Internationale primeur

Hoogtepunt van de tentoonstelling vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit het omvangrijke gebedenboek van Maria van Gelre, een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. Jarenlang was het gebedenboek niet te zien – niet voor het grote publiek, niet eens voor onderzoekers. De komst van 40 pagina’s* naar Nijmegen is dan ook een internationale primeur.

Luxe en verfijning

Naast miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen zijn onder meer textiel en sieraden te zien. Maria hield van dure en bijzondere kleding en sieraden. Ze liet zelfs sieraden overkomen uit Frankrijk. In de expositie zijn fraaie voorbeelden te zien van 15de-eeuwse sieraden (onder meer ringen en broches), maar ook tasjes en kostbare stoffen uit prestigieuze, internationale collecties, waaronder het Victoria and Albert Museum (Londen), het Metropolitan Museum (New York) en het Musée des Arts Décoratifs (Parijs). Stuk voor stuk zijn het goede voorbeelden van wat Maria in haar bezit had kunnen hebben.

De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek is van

13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 te bezoeken. Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 in Nijmegen